Evaluarea Națională 2019 va începe marți, 18 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura Română. Înscrierile s-au făcut în perioada 3-7 iunie, iar elevii au terminat cursurile vineri, 7 iunie. Aproximativ 6.100 de elevi susțin în acest an Evaluarea Națională.
Elevii care în acest an susțin Evaluarea Națională, dar și părinții acestora trebue să știe că „la solicitarea comisiilor județene/comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sau din proprie inițiativă, Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale poate aproba, în situații excepționale, prelungirea perioadelor de evaluare a lucrărilor scrise ori de afișare a rezultatelor, precum și reducerea perioadei de afișare a rezultatelor.” (Vezi și SUBIECTE SIMULARE EVALUAREA NATIONALA 2019 DATE DE MINISTERUL EDUCAȚIEI)
Coordonarea examenului la nivel național, organizarea, desfășurarea și valorificarea rezultatelor sunt asigurate de Ministerul Educației Naționale prin Centrul Național de Evaluare și Examinare. Coordonarea la nivel județean și la nivelul municipiului București este asigurată de către inspectoratele școlare județene.
3-7 iunie 2019 – Înscrierea la evaluarea națională
7 iunie 2019 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
18 iunie 2019 – Limba și literatura română – probă scrisă
20 iunie 2019 – Matematica – probă scrisă
21 iunie 2019 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
25 iunie 2019 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
25 iunie 2019 – Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
26-28 iunie 2019 – Soluționarea contestațiilor
29 iunie 2019 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Rezultatele obținute de elevi în urma susținerii examenelor vor fi afișate pe site-ul evaluare.edu.ro. Ministerul Educației a pus la dispoziție și modelele de subiecte din anii trecuți pentru probele de la Evaluarea Națională.
(Citește și: Gafa făcută de Ministerul Educației la simularea Evaluării Naționale. S-a întâmplat la proba de la limba română)
Accesul în sala de examen se face în baza cărții de identitate, iar elevii care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani se pot legitima cu certificatul de naștere. Dacă un candidat a fost eliminat din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă, va primi pe lucrare nota 1.
Sălile de examen și cele în care se descarcă și se multiplică subiectele, dar și cele în care se scanează, se predau, preiau, evaluează și depozitează lucrările elevilor vor fi supravegheate video și audio. Candidații majori și părinții candidaților minori pot solicita vizualizarea lucrărilor doar după ce vor fi afișate rezultatele finale, etapă în care notele nu mai pot fi modificate. Citește și: Cum se face o contestație la Evaluarea Națională 2018